פנקס המוהל של דוד מאיר גוטמן ממייסדי פתח-תקווה

דוד מאיר גוטמן היה גביר ועסקן מפורסם בא"י, מבוני השכונות הראשונות מחוץ לחומות ירושלים, וממייסדיה של המושבה הראשונה בא"י - פתח-תקווה והמושבה יהוד.
לפי המצויין על מצבתו, עלה ארצה בשנת תרל"ו (1876) ונפטר בא' טבת תרנ"ד (09.12.1893) בגיל 67. נמצא איפוא שנולד בסביבות שנת תקפ"ו (1826). אביו היה טוביה גוטמאנן (כך איית ד"מ את שם משפחתו). דוד מאיר נפטר ללא ילדים.

קבריהם של דוד מאיר ב"ר טוביה גוטמאנן (גוטמן) ולאה ב"ר מרדכי

בחיפושיי אחר מידע אודות מקורות משפחת וייסנשטרן המפורסמת מירושלים שעלתה לא"י מארגסג, הונגריה, נתקלתי באתר הספריה הלאומית בפנקס של מוהל מארגסג (זאלא-אגרסג Zalaegerszeg) וסביבתה בו רשם את שמות התינוקות אותם מל ולעיתים כמה פרטים אודות משפחותיהם. הפנקס מתחיל בכ"ז אב תרט"ז (28.08.1856) ומסתיים בכ"ד תמוז תרל"ה (27.07.1875) לאחר 294 ילדים נימולים, לאורך כ-19 שנה. בפנקס לא נזכר שמו של המוהל הכותב.

את מבוקשי מצאתי בילד האחד לפני האחרון בפנקס:


רצ"ג: הילד טובי' בנימין בן גיסי מו"ה יהודי ארי' המכונה ליב ווייסענשטערן ביום ב' כ"ג תמוז תרל"ה יום 26 יולי 875 ויהי רצון מלפני אבינו שבשמים שיזכו אבותיו לגדלו לתורה לחופה ולמעשים טובים אמן. פה עגערסעג יע"א

מדובר בילד שלא היה מוכר עד כה למשפחה (כנראה שנפטר בילדותו), בנו של הדיין מאגרסג רבי יהודה אריה ליב וייסנשטרן שעלה לא"י ונקבר בהר-הזיתים.

תפסה אותי מילה ברשומה זו - "גיסי". המוהל מציין שר' ליב וייסנשטרן הינו גיסו. מיהו אם כן המוהל הזה???
עברתי שוב על הפנקס ומצאתי רשומה נוספת בדרך לזיהוי הכותב:


מ"ד: פרעתי על ברכי את הילד שמואל בן אחי מו"ה ר' חננאל גוטמאנן ביום א' י"ג ניסן תרכ"א יום 24 מארטץ 1861 בקהל לאסטף הק יזכהו לגדלו לתורה לחופה ולמעשים טובים אמן וכי"ר

ילד זה הינו בן אחיו של המוהל, ושם משפחת אחיו הוא גוטמאנן!

מי אם כך הוא המוהל גוטמאנן מארגסג שהיה גיסו של ר' ליב וייסנשטרן?

מצבת ר' ליב וייסנשטרן בהר הזיתים צמודה משמאל למצבת דוד מאיר גוטמאנן

הן ר' ליב וייסנשטרן והן דוד מאיר גוטמאנן עלו לא"י מאגרסג ושניהם קבורים בצמוד זה לזה. מסתבר איפוא שגיסו גוטמאנן של ר' ליב אינו אלא דוד מאיר גוטמאנן הנודע.

נמצא שפנקס המוהל מאגרסג נכתב בידי דוד מאיר גוטמן!

גוטמן הלא הגיע לא"י בתרל"ו (1876) כמצויין על מצבתו כנ"ל, מה שמתאים עם סיום הרישומים בפנקס במקומו בהונגריה בתמוז תרל"ה (יולי 1875) זמן קצר לפני יציאתו לדרך.
סביר יהיה לשער ששני הגיסים עלו יחדיו, או עכ"פ זמן קצר בזה אחר זה.

אך היאך היו גיסים? שם אביו של ר' ליב היה ר' יוסף צבי ואילו שם אביו של דוד מאיר היה ר' טוביה. אבל מצבות נשותיהם מגלה את הקשר - הן שם אביה של זו והן שם אביה של זו הוא מרדכי!
לאה ב"ר מרדכי ועלקא ב"ר מרדכי גומפריך (גומפריך היה כינוי נפוץ לשם מרדכי, ראו בפנקס הנ"ל). נשותיהם היו איפוא אחיות, בנות ר' מרדכי (המכונה גומפריך).

מצבת עלקא ב"ר מרדכי אשת ר' ליב וייסנשטרן

והנה בפנקסו ישנו מידע אודות ר' מרדכי, באיזכור אגב רשומה על ילד מילדי קהילת אגרסג:

קכ"ז: יוסף יהודא המכונה ליב בן ר' צבי המכונה הרש ווייס ביום ה' ד' אייר ביום שמת בו מו"ח [מורי חמי] זצ"ל תרכז יום 9 מאי 867. עגערסעג

נמצא שחותנם של ר' ליב ודוד מאיר - ר' מרדכי, נפטר בד' אייר תרכ"ז (09.05.1867).

בנו של דוד מאיר גוטמן

קטע הסיום של הפנקס הנזכר, הינו קטע בו המוהל הכותב, דוד מאיר גוטמן, מספר על לידתו של בנו טוביה ופטירתו בילדותו.


בני טובי' נולד ביום ד' ויו תמוז ברית לפ"ק ילד שעשועים מה טוב ומה נעים ילד נחמד ושכלו לא יספר ולא ימד פרח שושן אשר כשמש עלה וזרח ופתע פתאום חשך אורו עלה עליו הכורת וחטבו בראשית ימיו בשנת הששי לימי עלומיו טובי' למרום עלה ויגוע וימת לדאבון אבותיו ביום ה' א"ך סיון תרי"ח לפ"ק

בנו טוביה, על שם אביו, נולד בו' תמוז תרי"ב (23.06.1852), ונפטר כ"א סיון תרי"ח (08.06.1858).

דוד מאיר גוטמן נפטר אמנם ללא ילדים, אך היה לו איפוא בן שנפטר בילדותו.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

ייחוסה של משפחת קובנר אל רבי שמשון מאוסטרופולי

ייחוס משפחת כהן מלודז'-וידווה לרבי שלמה בוכנר מפינטשוב