ייחוס משפחת כהן מלודז'-וידווה לרבי שלמה בוכנר מפינטשוב

בידי משפחתי כתב ייחוס שכתב הסבא-רבא שלי "העילוי מלודז'" - ר' יחיאל פישל כהן - דיין בבית הדין הרבני בתל-אביב ותלמידו המובהק של הרבי ר' יחיאל מאיר מאוסטרובצה, בו הוא כותב בקצרה את ייחוס משפחתו:

אבי מהורר ר' אברהם משה ז"ל בן ר' יחיאל פישל הכהן ז"ל מוידאווע בן זקינתי מרת טאווא בת ה"ה ר' אליעזר ז"ל אבדק"ק ווידיסלאו חתן ה"ה מהור"ר ארי' לייב אבדק"ק זאמאשטץ חתן ה"ה מוהר"ר שלמה אבדק"ק פינטשוב בן ה"ה מו"ה ר' ואלף אבדק"ק שטעקטשין בה"ה הגאון בדורו מו"ה צבי צוזמיר חתן הרמ"א בה"ג מו"ה ר' בנימין אבדק"ק פויזנא חתן המ"ה בעל מגלה עמוקות ולמעלה בקודש

רי"פ הסתמך על דברים שמצא כתוב בספרים, אך חלק מהפרטים כפי הנראה שגויים ובחלקם מבולבלים. כך לדוגמה לגבי ייחוסו של ר' צבי צוזמיר לרמ"א ולר' נתן שפירא ה"מגלה עמוקות", שהוא טעות ישנה למדי, אכתוב על כך בהזדמנות אחרת בהרחבה.
הפעם אני מתמקד בחלק הראשון של כתב הייחוס - איך הוא הקשר לר' שלמה בוכנר מפינשטוב (מספריו: בית שלמה ויקהל שלמה).

רבי אריה ליב הכהן חתן ר' שלמה בוכנר

המקור בו השתמש הסבא רי"פ הוא כפי הנראה ההקדמה לספר "אהל שלמה" מה"תפארת שלמה" ר' שלמה מרדומסק, שם נכדו מביא את ייחוסו של ר"ש:

אהל שלמה א', פיטרקוב תרפ"ד 1924, עמ' לח

צורת הניסוח של הקטע האחרון מטעה מעט לאיזה "הג"מ ארי' לייבוש" כוונת הכותב שהיה חתנו של ר' שלמה אב"ד פינטשוב:
א', ר' אריה לייבוש אב"ד שדה חדש סבו של ר' שלמה מרדומסק.
ב', סבו של רא"ל הנ"ל - ר' אריה לייבוש אב"ד זאמטשטש.

הסבא רי"פ כהן הבין כאפשרות השניה, אך ע"פ מקורות אחרים עולה שכוונת הכותב כאפשרות הראשונה - ר' אריה לייבוש אב"ד שדה-חדש הוא זה שהיה חתנו של ר' שלמה בוכנר אב"ד פינטשוב, כנזכר בהקדמה לספר "יקהל שלמה" של חמיו בהקדמת גיסו ר' נפתלי הירץ:

יקהל שלמה, ליוורנו תקמ"ו 1786

וגם יש ספר אחד ת"י [תחת ידי] כבוד גיסי ה"ה [הלא הוא] הרב המא"הג [המאור הגדול] המפורסם מוהר"ר [מורינו הרב רבי] אריה ליב הכהן אב"ד [אב בית דין] ור"מ [וראש מתיבתא] דק"ק [דקהילה קדושה] ע"ח [עיר-חדש] סמוך לע"מ [לעיר מלוכה] ווארשי אשר עדיין לא נדפס

בית הכנסת העתיק בפינטשוב - קיים גם כיום

הדבר מתברר עוד מציטוט נוסף המובא בהקדמה לספר "אהל שלמה" הנ"ל:

אהל שלמה א', פיטרקוב תרפ"ד 1924, עמ' לט-מ

ר' יוסף לנדא-מרגליות אב"ד טרניגראד מחבר "תבנית אות יוסף" נתן את ספרו כמתנת חתונה לנכד גיסו ר' ליב מזאמאשטש. החתן הוא ר' לייבוש בן ר' אלעזר הכהן אב"ד וואדיסלוב, כך היה נכדו של ר' ליב אב"ד זאמאשטש (אבי אמו). החתן נישא לבתו של ר' שלמה מפינטשוב.
קטע זה כולל את כל השמות הרלוונטיים, ממנו עולה בבירור שלא ר' ליב אב"ד זאמאשטש היה חתנו של ר' שלמה מפינטשוב אלא נכדו (בן בתו) - דהיינו ר' אריה לייבוש אב"ד שדה-חדש, כנ"ל.

טאווא-טאובה אם זקינו של רי"פ

הסבא רי"פ מציין שאמו של סבו ר' יחיאל פישל (על שמו נקרא הוא עצמו) שמה היה טאווא. חיפשתי ברישומים הממשלתיים מוידווה (וידאווע Widawa) ומצאתי רשומה מנישואיו השניים של סבו רי"פ (מתוך שלוש) משנת 1846 (תר"ו) אז נישא רבקה פרוינד סבתו, מצויין ששם אמו טאבע או טאובה, מה שמתאים עם דבריו.

פרוינד רבקה, שנת 1846, נישואין, רשומה 4, אב: אברהם (גרשון), אם: פעסא הינדמן

קאהן  פישל, שנת 1846, נישואין, רשומה 4, אם: נתן (פישל), אם: טאובה

(הערה: נהגו הרבה ברשומות לציין את של אבי האב ברציפות עם שם האב ללא הבהרה שמדובר בשני אנשים שונים, כך גם כאן 'נתן בן פישל' נכתב 'נתן פישל').

בית הכנסת של וידווה שעמד שם עד לשואה (צביעה דיגיטלית)

בכתב הייחוס הנ"ל עליו נסוב מאמר זה, ציין הסבא רי"פ כהן כי טאווא היתה בתו של ר' אליעזר אב"ד ווידיסלאוו, אך כאמור זה לא מתאים עם מה שהיה ידוע לו שהיא היתה מצאצאי ר' שלמה מפינטשוב. שכן ר' אריה לייבוש בן ר' אלעזר מווידיסלאב הוא זה שהיה חתנו של ר"ש מפינטשוב, ואם היא היתה אחותו א"כ לא היתה נכדה של ר"ש מפינטשוב.

הנחתי שבעקבות הבלבול הנ"ל מיקומו של ר' אריה לייבוש משדה-חדש שונה בסדר הדורות, ואולי הוא זה שהיה אביה של טאווא. והנה מצאתי רשומה ממשלתית נוספת מוידווה, על פטירתה של טאובה קאהן, שם מצויין ששם אביה היה Lewek (לווק), שהוא הכינוי בפולנית לשם אריה, המוכר בצורתו היהודית - ליב.

קאהן טאובה, 1866, פטירה, רשומה מס' 2, גיל 79, שם נעורים: ללוסקה, שם אב: לווק, ילדים: איצקה קאהן בן 50, סטטוס: אלמנה

נמצא איפוא כי שם אביה של טאובה קאהן היה "אריה ליב", קרוב לוודאי הוא ר' אריה לייבוש אב"ד שדה-חדש, והיא אחותו של ר' דוב צבי רבינוביץ אביו של ר' שלמה מרדומסק. ואמה היא אסתר, בתו של ר' שלמה בוכנר אב"ד פינטשוב.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פנקס המוהל של דוד מאיר גוטמן ממייסדי פתח-תקווה

ייחוסה של משפחת קובנר אל רבי שמשון מאוסטרופולי